Categories
EGIPTE

Dia 2: Luxor: Temple de Karnak + Temple de Luxor + Temple Medinet Habu + Ramesseum + Temple de Seti I + Excursions alternatives + Embarcar al Creuer

En el nostre segon dia a Luxor ja es pot dir que quasi cremarem les nostres naus, és a dir, començarem amb la visita del Temple de Karnak, el qual és el segon lloc més turístic del país, i és el segon complex de temples més gran del món. La visita la realitzarem amb un guia egiptòleg, així com pel següent temple que visitarem, el de Luxor. La visita en aquests dos temples ens pot durar més de 4 hores i la intenció és anar a dinar un cop la finalitzem. Per la tarda, creuarem la riba del Nil i anirem a visitar tres “petits” temples (si menys no més petits que els que haurem vist pel matí): el de Medinet Habu, el Ramesseum i el Temple de Seti I. Aquí anirem pel nostre compte, sense guia, per gaudir “sense pressió” de l’arquitectura i dels temples. Ja al vespre, embarcarem al nostre vaixell per iniciar el Creuer que ens ha de dur a Assuàn, pel riu Nil, i també assistirem a l’espectacle nocturn en els dos temples visitats pel matí, el de Karnak i el de Luxor. També us detallarem altres excursions alternatives que es poden fer a Luxor en un dia com el d’avui i que nosaltres hem optat per fer-ne unes altres. Una d’elles és fer un Vol en Globus i una altra fer una sortida als temples de Dendera i Àbydos.
Índex:
1. Temple de Karnak
2. Temple de Luxor
3. Temple Medinet Habu
4. Ramesseum
5. Temple de Seti I
6. Excursions alternatives
7. Espectacle nocturn als temples de Karnak i Luxor
8. Embarcar al Creuer

1. Temple de Karnak

Per disposar d’un guia egiptòleg, contractarem l’excursió corresponent que ens ha de dur a visitar tant el Temple de Karnak com el seu veí, el de Luxor (Excursió al Temple de Karnak i al Temple de Luxor). Ens vénen a buscar amb furgoneta al nostre hotel sobre les 7:00 hores del matí, i ens dirigim al Temple de Karnak, a la mateixa riba que tenim l’hotel i que ahir vam visitar. El temple de Karnak és el temple més gran d’Egipte, amb 2.400 metres de perímetre. El Temple de Karnak domina tot el paratge de Luxor i va néixer amb l’esplendor dels faraons de l’Imperi Nou, fou construït al llarg del mandat de 67 faraons durant més de 2.000 anys. Està dedicat a Amón-Ra, déu del Sol.

Davant per davant del Temple de Karnak

Un cop arribem al Temple de Karnak, construït per nombrosos faraons entre els anys 2.200 i 360 a.C., t’aconsellem dedicar temps a la fantàstica sala hipòstila en la que hi podràs veure fins a 134 enormes columnes amb preciosos jeroglífics. Si fas aquesta visita per lliure, per entendre millor la història i no perdre’t res dels temples més importants que visitar a Luxor, et recomano reservar aquesta visita guiada en espanyoli apropar-te per la nit a veure l’espectacle de llums i so.

Entrada principal del Temple de Karnak

En temps dels faraons, el temple de Lúxor estava connectat amb el Temple de Karnak, un dels temples d’Egipte més importants i el més gran, per una avinguda de poc més de 3 kilòmetres que estava flanquejada per més de 600 esfinxs. Situat a la riba del Nil, aquest recinte fou embellit durant més de dos mil·lenis per diferents faraons fins a convertir-lo en el principal centre de culte dedicat a Amón. Després de veure les diferents sales, patis, obeliscs, estàtues i fins i tot un llac sagrat, val la pena entrar en l’increïble Gran Sala Hipòstila, per a contemplar les 134 columnes de 23 metres d’alçada decorades amb magnífics jeroglífics.

Entrem al Temple de Karnak

Karnak és un conjunt de temples situat a Tebas, la regió que fou durant més de 1000 anys la capital de l’antic Egipte, en la que durant 2000 anys més de 30 faraons fóren competint i construïnt els millors temples i estàtues en honor al gran déu Amón. Aquest recinte, compost per temples, obeliscs, estàtues i un gran llac sagrat, és el segon lloc més turístic del país, per darrera de les piràmides a més de ser un altre dels llocs que visitar a Egipte més imprescindibles. Entre tots els edificis hi destaca la Gran Sala Hipòstila, amb les seves enormes columnes cobertes d’extraordinaris relleus i jeroglífics a més de l’Avinguda de les Esfinxs, que unia els temples de Karnak i Luxor, amb esfinxs amb cap de carner, de les que es conserven algunes en l’entrada.

Primer gran pati del temple
Estàtua del faraó Pinedjem usurpada a Ramsès II
Eix principal del temple. És encara avui el monument religiós més gran del món

El Temple de Karnak és un dels imprescindibles que veure a Luxor. Aquest lloc representa l’univers acabat de crear. La creencia dels antics egipcis era que la vida va començar a Karnak, per lo què els grans faraons hi varen deixar-hi emprempta per tenir vida després de la mort. Fou construït per nombrosos faraons, com Seti I, Ramses II, Ramses III i Hatshepsut entre els anys 2200 i 360a.C.

Primer pati del gran temple de Karnak
Per l’eix principal del temple, entrem a la Gran Sala Hipòstila

És un recinte de 2.800 metres de diàmetre, envoltat d’una muralla, que conté en el seu interior el Gran Temple de Amón, altres temples més petits, capelles i el llac salat. Els espais que composen el temple son:

  • Recinte de Amón-Ra: és el més gran del temple i està dedicat al Déu Amón.
  • Recinte de Montu: és molt més petit que l’anterior i està dedicat al Déu guerrer
  • Recinte de Mut: Està dedicat a la devesa Mut, esposa de Amón-Ra i mare de Montu
  • Temple d’Opet: dedicat al festival religiós celebrat en el segon més de la crescuda anual del Nil.
  • Temple de Ptah: dedicat al Déu creador
Ens endinsem a la Sala Hipòstila, que és un bosc de 134 columnes monumentals
Relleus i detalls de columnes i capitells de la Gran Sala Hipòstila

Però la part més impressionant del temple és la seva sala hipòstila, formada per 134 columnes de més de 20 metres d’alçada, amb preciosos capitells en forma de papirs oberts.

Detalls de columnes i capitells de la gran Sala Hipòstila
A sobre de cada capitell obert hi poden cabre fins a 100 persones
Sala formada per capitells en forma de papir (oberts i tancats)

També hi destaca l’obelisc de Hatshepsut, que és l’obelisc més gran d’Egipte. Antigament, hi havia 4 obeliscs, però només un segueix en peu.

Obelisc de la Reina Hatshepsut
Obelisc de Hatshepsut

No us perdeu tampoc l’estàtua de l’escarabat que hi trobareu enfront del llac salat. Diuen que si dónes de 3 a 7 voltes els teus somnis es cumpliran. Pot ser que sigui una llegenda, però l’actitud positiva de la gent al realitzar aquest ritual, el converteix en un centre de energia. Així que ja sabeu, a donar voltes!

Estàtua de l’escarabat sagrat construït per Amenofis III
La construcció del temple durà uns 2.000 anys

Tot aquest complex està presidit per l’avinguda de les esfinxs que estava formada per 1.200 esfinxs (algunes amb cap de carner), que uníen el temple de Karnak amb el temple de Luxor. Actualment només se’n conserven unes poques.

Temple de Karnak

Passareu, almenys un parell d’hores, recorrent tot el Temple de Karnak. Hi ha un fotimer de coses que veure allí, per això lo millor és estar ben atents a l’explicació del vostre guia per no perdre-us detall. Tingueu en compte que és el segon complexe de temples més gran del món (després de Angkor a Cambodja) i que us expliquin la història i curiositats de cadascú dels seus racons és algo imprescindible perquè pugueu entendre lo què estigueu veient.

Temple de Karnak
Temple de Karnak

Una experiència molt bonica que podeu fer en el temple de Karnak és assistir a l’espectacle nocturn de llum i só, que hi té lloc cada nit en el temple.

El preu de l’entrada al Temple de Karnak és de 220 EGP, i els horaris de visita son de les 6:00 a les 17:00h.

2. Temple de Luxor

Visitat el Temple de Karnak, ens acostarem al Temple de Luxor, ubicat a uns 3 kilòmetres al sud seguint la riba est del riu Nil. Antigament, el Temple de Luxor és el segon temple més gran de la ciutat de Tebas. En la seva construcció hi van intervenir faraons com Ramses II, Ramsès III i Amenhotep III. Fou finalitzat en el segle XX a.C. Està dedicat al déu Amón.

Temple de Luxor: Pòrtic de Ramsès II. L’obelisc que falta és a París

El Temple de Luxor, situat en el cor de l’antiga Tebas, a les ribes del Nil, i construït sota les dinasties XVIII i XIX en honor al déu Amón, és el més important que veure a Luxor. Dos enormes estàtues de més de 15 metres d’alçada de Ramsès II assegudes junt a un obelisc que narra una gran batalla, l’altre es va donar a França i està des del 1836 en el centre de la plaça de la Concòrdia de París, et dónen una increïble benvinguda a la visita del temple. Un cop a dins et quedaràs sense paraules a l’observar diferents patis envoltats de grans columnes, colossals estàtues de Ramsès II i sales d’adoració a diferents divinitats. A part de la visita que li fem al matí, val la pena apropar-te al capvespre per veure la bonica il·luminació de la façana i les estàtues.

Entrada al Temple de Luxor
Mesquita construïda dins del primer pati (Ramsès II)

L’avinguda de les esfinxs acaba en el Temple de Luxor, de fet, la funció principal d’aquest temple era la processó que es realitzava anualment, en la que la imatge de Amón recorria l’avinguda des del Temple de Karnak al Temple de Luxor. Com hem dit, aquest temple dedicat al Déu Amón, tenia en la seva entrada dos obeliscs. L’obelisc existent té relleus que representen cerimònies religioses i bèliques presidides o dirigides per el faraó Ramsès. També veureu a la seva entrada a 4 estàtues de Ramsès II, de més de quinze metres d’alçada. Quan es va construïr hi havia 6 colossos, però dos d’ells també fóren regalats als francesos. Això de desmuntar temples i repartir les seves parts pel món és increïble.

Pati de Ramsès II
Pati de Ramsès II envoltat d’estàtues

El temple de Luxor és l’únic que té mostres de totes les cultures d’Egipte fins a l’actualitat. De fet, una de les coses més curioses que em va resultar del temple son les pintures cristianes que hi ha en algunes de les seves parets. Això es deu a que algunes parets fóren picades pels cristians i llavors pintades a sobre amb motius religiosos. A més, també han construït una mesquita en el temple a la que els fidels poden accedir per una altra porta.

Estàtua de Ramsès II
Temple de Luxor
Pati d’Amenofis III, amb columnes amb forma de papirs tancats
Temple de Luxor
Relleus dins d’una capella interior del temple

El preu de l’entrada per visitar el temple és de 180 EGP, i l’horari de visites és de les 6:00 a les 21:00 hores.

3. Temple Medinet Habu

Visitats els dos enormes temples de Luxor i Karnak, anirem a dinar i a comprar les entrades per veure els temples de la tarda, ja que es venen en un carrer de Luxor, concretament es venen a les guixetes ubicades a Tamthal Mamnoon Street. I a la tarda, un cop hem agafat forces, ens acostarem a tres temples singulars a l’altra riba del Nil. Hi anirem per lliure, sense contractar cap excursió ni cap guia egiptòleg, ja que per la tarda volem estar al nostre aire. Primer de tot, creuarem el riu amb el Ferry públic que ens portarà a la riba oest del Nil. Allí, podrem agafar fàcilment un taxi que ens acostarà al primer dels temples que visitarem, el de Medinet Habu. El Ferry públic té un cost de 5 lliures egípcies. L’agafarem davant del Museu de Luxor i ens portarà a l’embarcador de la riba oest.

Temple de Medinet Habu o de Ramsès III

El temple de Medinet Habu és el temple funerari de Ramsès III i un desl temples millor conservats i menys visitats d’Egipte. Està inspirat en el temple de Ramesseum, encara que aquest estava totalment emmurallat i inclús tenia un palau reial en el seu interior. El temple consta de dos pisos, dos patis amb colossos de Ramsès III i d’Ossiris, i 3 sales hipòstiles. Una de les coses que més criden l’atenció d’aquest temple és la intensitat dels colors de les seves pintures, que encara conserva. A l’igual que el Temple de Seti i el Temple de Ramesseum (que veurem després), les entrades només es poden comprar en una guixeta ubicada a Tamthal Mamnoon Street.

Detalls del temple de Medinet Habu

El preu de l’entrada és de 100 EGP, i l’horari de visites és de 6:00 a 17:00 hores. Si el vols visitar en una visita guiada amb guia de parla hispana, pots reservar aquesta excursió, juntament amb altres dues atraccions.

4. Ramesseum

Visitat el temple de Medinet Habu ens dirigirem al Temple de Ramesseum, ubicat a 2 kilòmetres al nord en direcció a les Valls dels Reis i Reines. Ens hi acostarem en taxi. El temple també éstà ubicat al llogaret de Medinet Habu, enfront a la ciutat de Luxor. És un temple dedicat al déu Amón, i fou construït en el segle XIII a.C. durant el regnat del faraó guerrer Ramsès II i pertany també a la gran necròpolis de Tebas. És important saber que en l’actualitat encara s’està excavant i només es pot observar una petita part del temple en el que hi destaca una preciosa sala hipòstila amb varies parets esquitxades de treballats relleus que mostren la victòria del faraó contra els Pobles del Mar.

Ramesseum

El temple funerari de Ramsès II o temple de Ramesseum és un dels temples menys visitats de Luxor. Encara que es creu que va ésser un temple espectacular, només s’han trobat algunes parts però en les excavacions que encara avui dia s’estan realitzant van sortint més peces. La veritat és que a nosaltres ens va semblar un dels temples més bonics de Luxor, i realment ens va agradar.

Ramesseum

El preu de l’entrada és de 80 EGP i obre de 6:00 a 17:00 hores.

5. Temple de Seti I

I anirem a trobar el Temple de Seti I, si encara ens queden forces i ganes per visitar més temples. Si no, ho podem deixar per la tarda de l’endemà. El Temple de Seti I es troba a 2 kilòmetres al nord-est del Ramesseum. Per acostar-nos-hi, utilitzarem el taxi. El Temple de Seti és un altre dels temples que varem visitar a Luxor sense pràcticament ningú. Està dedicat al Déu Amón-Ra i a Ramsès I, pare de Seti. Seti (que va construïr el temple d’Àbydos i la sala hipòstila del temple de Karnak) va morir abans de que s’acabés de construïr el seu temple funerari, així que el seu fill, Ramses II, va acabar la seva construcció.

Temple de Seti I

Actualment només es conserva la sala hipòstila, el santuari i la seva façana. No és un temple tant espectacular com altres dels que hi ha a Luxor, però el simple fet de visitar-lo pràcticament a soles l’omple d’encant.

Visió del temple a mitjans del segle XIX

El preu de l’entrada és de 60 EGP. Com hem dit abans, els tres temples que visitem a la tarda, venen les entrades en una guixeta ubicada a Tamthal Mamnoon Street, proper al Pharaohs Hotel, a uns pocs kilòmetres dels temples. En les pròpies entrades d’aquests temples no hi ha guixetes, per lo que si no porteu l’entrada no us deixaran passar. La venda de les entrades finalitza a les 16h (una hora abans del tancament dels temples). L’horari de visites del temple és de 6:00 a 17:00 hores.

6. Excursions alternatives

En aquest apartat us indicarem una altra forma de passar el dia d’avui, donant una alternativa a la visita dels Temples de Karnak i Luxor. La intenció és explicar-vos que es pot fer una altra activitat ben d’hora al matí (vol en globus sobre Luxor), i després muntar una excursió per anar a veure dos temples més.

Vol en globus

Una de les millors coses que fer a Luxor i que a més s’ha posat molt de moda en els últims temps, és reservar aquest passeig en globus al sortir el sol per veure els temples com el de Hatshepsut i les valls dels Reis i de les Reines des d’una perspectiva única. Aquesta experiència, que inclou la recollida i trasllat al teu hotel, et permetrà durant aproximadament una hora observar els vestigis de l’antic Egipte mentres surt el sol i ho tenyeix tot de colors vermellosos fent que en el seu conjunt, sigui algo inoblidable i es converteixi en la cirereta perfecta del teu viatge a Egipte per lliure o organitzat. Es recomana reservar el vol en globus aerostàtic amb antelació per el primer dia que estiguis a Luxor ja que en el cas de que faci mal temps tindràs temps per a posposar-ho per el dia següent.

Passeig en globus per Luxor

Una de les coses més boniques que fer a Luxor és un passeig en globus al sortir el sol. Veure tots els globus de colors encesos en el punt d’enlairament i quasi pujar a les fosques, per contemplar des del cel com el sol va il·luminant els temples de Luxor pot ser una de les vostres millors experiències viatgeres. Encara que estigueu fent un creuer per el Nil, podeu realitzar aquesta activitat perfectament ja que quadra amb els horaris del vaixell i no interferirà amb altres visites.

Vol en globus per sobre el Temple de Hapshetsut i les Valls dels Reis i Reines

Excursió al Temple de Dendera i al Temple d’Abydos

Es tracta d’una excursió de dia complet. Després de passar a recollir-vos per el vaixell o per l’hotel on estigueu allotjats, abandonarem Luxor per a dirigir-nos al punt més llunyà dels dos, en aquest cas a Abydos, una ciutat situada a 260 kilòmetres al nordoest de la ciutat de Luxor (per lo que lo ideal és combinar la seva visita amb Dendera). Un cop a Abydos ens endinsarem en el seu famós temple, erigit per Seti I en honor a Ossiris, Ptah, Ra-Horakhty, Amon-Ra, Isis, Horus i al propi Seti I. Una de les característiques que diferencia a aquest temple del reste de temples de Luxor és que alberga a set santuaris. Totes les capelles tenen al fons portes falses, excepte la de Ossiris que té una porta a través de la qual s’accedeix a una sèrie de sales que constitueixen el Santuari del déu.

Façana del temple d’Abydos

A més, en aquest temple es troba la “llista reial de Abydos” amb els noms de 77 reis d’Egipte des de Menes fins a Seti, lo que ha permès als historiadors poder reconstruïr gran part de la història. Tanmateix, en aquesta llista no s’inclouen els noms dels reis que es varen considerar usurpadors, com Haishepsut o Akhenaton. Abydos fou un dels temples més importants d’Egipte, que es va convertir en un centre de peregrinació. Allí es representaven els “Misteris d’Ossiris”, una cerimònia en la que es reproduïa la mort i la resurrecció del déu.

La capella d’Amón en el temple d’Abydos

La millor forma d’anar als temples d’Abydos i Dendera és contractar una excursió des de Luxor, que inclou el transport i la visita guiada en espanyol. Si hi voleu anar per lliure tindreu: a les  que negociar el preu amb algun taxista. El preu de l’entrada al Temple d’Abydos és de 100 EGP, i obre de les 8:00 a les 16:00 hores.

Temple d’Abydos

Després ens dirigirem a Dendera, que es troba a uns 80 kilòmetres de Luxor, i el Temple del qual està dedicat a Hathor la Devesa de l’amor i la fertilitat. És un dels temples millor conservats d’Egipte amb unes pintures que estan en un estat excel·lent. No podreu deixar de mirar els seus sostres!

Sostres del Temple de Dendera

El temple conté dotze criptes decorades, dues sales hipòstiles i dues capelles funeràries. No us perdeu la representació dels signes del zodíac i els relleus de les “làmpares de Dendera”.

Temple de Dendera

El preu de l’entrada al Temple de Dendera és de 120 EGP, i està obert de 7:00 a 17:00 hores.

7. Espectacle nocturn als temples de Karnak i Luxor

I un cop hem visitat els tres temples per la tarda, tornarem a la ciutat de Luxor a esperar que es faci fosc per veure per una banda, l’espectacle nocturn de llum i sò que es fa en el Temple de Karnak, i per altra banda, veure l’aspecte que té el Temple de Luxor tant bon punt es fa fosc.

Aspecte nocturn del Temple de Luxor

Al temple de Karnak, en canvi, assistirem a l’espectacle nocturn de llum i so que hi té lloc cada nit en el temple. Com que és una activitat que contractarem, ens vindran a buscar al nostre allotjament o allà on quedem i diguem.

Espectacle de llum i sò en el Temple de Karnak

Construït fa més de 2000 anys, Karnak és el temple egipci més gran conservat fins als nostres dies. Veure’l i recórre’l de dia és una experiència increïble, però descobrir la història de l’Alt Egipte en la penombra mentres el temple es va il·luminant no té preu. L’espectacle de llum i sò del Temple de Karnak dura unes dues hores, durant les quals realitzarem un recorregut per admirar aquesta impressionant obra arquitectònica des d’una perspectiva diferent fins arribar al Gran Llac Sagrat. Aquí, prendrem seient i contemplarem l’espectacle de llums mentres el temple s’il·lumina davant dels nostres ulls.

Espectacle de llum i sò en el Temple de Karnak

Al llarg de tot l’espectacle, un faraó ens explicarà la història de la capital de l’Imperi Nou i tindrem també aportacions de grans personatges històrics com Tutankamón, Ramsès II i la reina Hatshepsut. Al finalitzar l’espectacle tornarem al vehicle que ens durà fins al nostre allotjament (sobre les 21 hores).

Espectacle de llum i sò en el Temple de Karnak

8. Embarcar al Creuer

I l’última cosa que farem en el dia d’avui, és embarcar en el nostre creuer, ja que en el dia següent ja navegarem. A la ribera del Nil, el segon riu més llarg del món després de l’Amazones, es concentren la majoria de llocs que visitar a Egipte més importants. Al trobar-se en una de les zones més desèrtiques del planeta, el riu ha estat sempre una font inesgotable de vida i recursos, trascendental per el naixement i creixement de l’Antic Egipte algo que fa que facis un viatge per lliure o organitzat, no pots deixar de fer un creuer per el Nil de varis dies que t’assegurem, serà una experiència que no oblidaràs.

Embarquem en el nostre creuer

Quin és el millor creuer pel Nil tot inclòs? Quin tipus de rutes fan? Quan valen? Aquestes son alguns dels dubtes més freqüents dels viatgers que es decideixen a fer un viatge per el país dels faraons, ja que és algo imprescindible a fer en Egipte. Per resoldre-les totes, incloent com reservar i amb qui, segueix llegint perquè has arribat al lloc adequat. Aquí hi trobaràs tots els detalls que necessites per a decidir-te. Encara que, de primeres, reservar un creuer pel Nil et pugui fer enrere perquè no estàs acostumat a fer aquest tipus de turisme o et sembli una opció amb la que no gaudiràs tant, t’asseguro que es tracta d’una forma genial de visitar Egipte per lliure. Fer un creuer per el riu Nil a Egipte és una forma perfecta per veure alguns dels temples d’Egipte més coneguts, contemplar els paisatges i escenes del dia a dia que conforma un riu mil·lenari i, perquè no, relaxar-te durant uns dies a dins d’un viatge que pot arribar a ser massa intens. A més, en els últims anys s’ha obert la possibilitat de reservar-lo pel teu compte d’una forma senzilla i per internet, a preus més assequibles per lo què sens dubte, és una de les millors experiències que podràs viure en aquest fascinant país.

En què consisteix un creuer pel Nil

Encara que hi ha diversos tipus de creuers pel Nil, ens centrarem en el recorregut que es fa de Luxor a Assuàn o viceversa surcant aquest mil·lenari riu. Al llarg de la travessia, a més de gaudir dels paisatges des de la comoditat de l’embarcació (ja sigui en el teu camarot, a coberta o remullant-te en la piscina en les hores de major calor), visitaràs diferents temples i altres llocs d’interès. A més, en aquest tipus de creuers es forma un grup molt interessant amb altres viatgers. Lo més normal és que s’entaulin amistats duradores, ja que tots compartim el mateix: l’afició per a viatjar. El fet de que el creuer inclogui un guia de parla espanyola fa que tots entenguem al 100% lo què estem veient i ens poguem comunicar perfectament. La durada, la qualitat i serveis de la motonau (que és com se’ls hi diu a les embarcacions) i les visites que es facin dins el creuer varien considerablement segons lo què contractis. Per això, és bastant important tenir tota la informació abans de reservar un creuer pel Nil a Egipte. D’aquesta forma, veuràs quin encaixa millor amb el teu viatge i el teu pressupost.

Perquè reservar un creuer pel Nil tot inclòs

Quins tipus de creuers pel Nil existeixen

Els tipus de creuer pel Nil es poden dividir en 4, segons la categoria del vaixell i la seva durada. És a dir, hi ha creuers de categoria estàndard i superior, però també de 3 nits o de 4 nits. En aquest article del millor creuer pel Nil tot inclòs ens centrarem en els que recorren la part navegable d’Assuàn a Luxor, que considerem que és la més bonica per els seus paisatges i els llocs que es visiten durant el recorregut.

  • Creuer pel Nil de 4 nits de Luxor a Assuan: és el recorregut més llarg i relaxat. Reserva’l ja en aquest enllaç
  • Creuer pel Nil de 3 nits d’Assuàn a Luxor: es visiten els mateixos llocs, però de forma més concentrada. Es tarda menys perquè és en el sentit del cabal del riu. Pots reservar-lo en aquest enllaç.

En quant al tipus d’embarcació, pots optar per la categoria estàndard o la categoria superior. Ambdues t’oferiran comoditats, però, com segur que has imaginat, els de la categoria superior acostumen a ser més bonics i moderns. El servei i el menjar també solen ser millors. A l’hora de reservar el teu creuer pel Nil tot inclòs, pots escollir la durada i la categoria, però normalment no és possible reservar una motonau o vaixell en particular, sinó que se t’assignarà segons la disponibilitat. El nostre consell és que, en lo possible, escullis la categoria superior.

Creuer passant per l’esclusa d’Esna

Quan costa un creuer per el Nil a Egipte

Com segur que ja has imaginat, el preu d’un creuer pel Nil depèn del tipus de vaixell, el numero de dies i lo què inclogui. Encara així, perquè et puguis fer una idea, és possible reservar un creuer pel Nil de categoria estàndard des de 319€ i de categoria superior per 441€. Tenint en compte que està inclòs el menjar, l’allotjament i les excursions, sens dubte, és un preu assequible. Per altra banda, també és possible contractar-lo incloent la impressionant excursió a Abu Simbel. Éssent un dels llocs més fascinants d’Egipte i amb una logística senzilla, ja que no tindràs que preocupar-te de res, és totalment aconsellable reservar l’excursió junt al creuer.

Preus d’un creuer pel Nil tot inclòs

A dia d’avui, els preus del creuer per el Nil a Egipte son els següents:

Creuer pel Nil de 4 dies/3 nits d’Assuàn a Lúxor:

  • 5 estrelles estàndard: 319€/adults o 160€/nens de 6 a 11 anys
  • 5 estrelles superior: 356€/adults o 178€/nens de 6 a 11 anys
  • 5 estrelles estàndard + Abu Simbel: 404€/adults o 202€/nens de 6 a 11 anys
  • 5 estrelles superior + Abu Simbel: 441€/adults o 221€/nens de 6 a 11 anys

Creuer pel Nil de 5 dies/4 nits de Luxor a Assuan:

  • 5 estrelles estàndard: 369€/adults o 185€/nens de 6 a 11 anys
  • 5 estrelles superior: 438€/adults o 219€/nens de 6 a 11 anys
  • 5 estrelles estàndard + Abu Simbel: 454€/adults o 227€/nens de 6 a 11 anys
  • 5 estrelles superior + Abu Simbel: 523€/adults o 262€/nens de 6 a 11 anys

Tingues en compte que si estàs pensant en fer el creuer per Egipte en solitari, se t’aplicarà un suplement, ja que hauràs d’ocupar el camarot tú sol. Els menors de 6 anys viatgen gratuïtament.

Què inclou un creuer per Egipte

Ja saps els preus d’un creuer pel Nil, però és important que t’asseguris quins serveis estan inclosos:

  • Recollida en l’aeroport o hotel en Assuàn o en l’aeroport, estació de tren o hotel de Luxor i trasllat de retorn
  • 3 o 4 nits de creuer amb pensió completa
  • Totes les visites que s’indiquen en l’itinerari
  • Totes les entrades als llocs que es visiten
  • Guia oficial de parla espanyola
  • Trasllat fins a l’aeroport o hotel de Assuàn/Luxor

No estan inclosos en el preu:

  • Propines: l’import de les propines son uns 20 o 25 euros per persona, segons el tipus de creuer pel Nil
  • Begudes (cafè, tè, sucs durant l’esmorzar sí estan inclosos). Cada vegada que demanis una beguda (per cert, serveixen alcohol), tindràs que firmar un paper i al final del viatge abonaràs el total de la conta.
  • Entrada a la tomba de Tutankamón que son 12 euros per persona
  • Wifi a bord que oscil·la entre 5 i 10 euros/dia, segons l’embarcació
  • Qualsevol altra visita o excursió que vulguis fer extra.
Capvespre durant el creuer pel Nil tot inclòs
Creuer pel Nil

Dies de sortida dels creuers

Algo a ressaltar és que els creuers pel Nil amb guies de parla espanyola no surten tots els dies. Per això, és important que a l’hora de planificar el teu recorregut per el país ho facis coincidir amb les dates de sortida des de Luxor o Assuan, segons optis per el creuer de 3 o 4 nits. En aquests moments, els dies de sortida dels creuers pel Nil son aquests:

Què es visita durant el creuer pel Nil – Itinerari

Els itineraris del creuer pel Nil son bastant similars i quasi tots visiten els mateixos llocs. A continuació, t’expliquem els serveis i parades que s’inclouen al reservar un creuer pel Nil de 5 dies i 4 nits de Luxor a Assuàn. El de 4 dies i 3 nits inclou les mateixes visites, però en sentit invers. A més, es passa una nit menys en el vaixell i les visites estan més concentrades.

Dia 1:

Recollida en l’aeroport i trasllat al creuer. Comença la Pensió Completa

Dia 2:

  • Luxor: Visita al Temple de Luxor i el Temple de Karnak
  • Vall dels Reis
  • Temple de Hatshepsut
  • Colossos de Memnón
  • Creuament esclusa d’Esna
  • Navegació a Edfú

Dia 3:

  • Temple d’Edfú
  • Temple de Kom Ombo
  • Navegació a Assuàn

Dia 4:

  • Temple de Philae
  • Abu Simbel en el cas de que hagis escollit l’opció del creuer que inclou aquesta excursió que t’aconsellem moltíssim ja que és un dels llocs més impressionants del país.
  • Passeig en faluca pel riu Nil

Dia 5:

Dia lliure i trasllat a l’aeroport d’Assuàn, a l’estació de tren o al lloc de la ciutat que vulguis si vas a continuar el teu viatge per Egipte. En cas de que el vol surti per la tarda, podràs menjar en el vaixell. En el creuer, un cop embarquis, t’oferiran algunes excursions extra com el Vall de les Reines, Deir el-Medina o l’obelisc inacabat. Nosaltres no en vàrem fer d’aquestes, però sí d’unes altres.

El creuer pel Nil a Egipte, algo imprescindible
Millor creuer pel Nil a Egipte
Què vam contractar nosaltres?
Nosaltres finalment vàrem contractar un creuer de Luxor a Assuan (5 dies/4 nits) de classe 5 estrelles superior, sense incloure les excursions ni a Abu Simbel ni a Luxor ni a Assuàn. I doncs? Perquè no vam incloure aquestes excursions? Doncs perquè les vam voler fer amb un altre ritme, més pausadament. Si contractes el creuer visites Luxor en 1 dia i Assuan en un altre dia, així com Abu Simbel. Nosaltres vam voler visitar Luxor amb 2 dies, Assuan en 2 dies, i Abu Simbel també en 2 dies (i passar una nit allí). Vam contractar una nit d’habitació d’Hotel a Luxor abans de començar el creuer, també vam contractar una nit a Assuàn després d’acabar el creuer, i vam fer pel nostre compte una excursió de 2 dies a Abu Simbel, sense necessitat d’aixecar-nos tant d’hora (en l’excursió a Abu Simbel en el creuer t’aixeques a les 3 o 4h de la matinada per ser a vora les 7h a Abu Simbel).

Adjunto un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut realitzat en el dia d’avui i també amb la ubicació dels principals atractius i monuments que hem visitat:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *